6 Redenen om in de winter naar de Vendée te reizen

Vendee Tourisme is lobbying for this beautiful area to be a year-round destination. Whether you're living here or you're tourist, there are plenty of reasons why, and we're listing them here!

Achter gesloten luikjes - Net als de rest van het Franse platteland heeft de Vendée de neiging om de luiken van eind oktober tot eind maart dicht te doen. Vele donjon, kastelen en abdijen verdwijnen in alle rust, en zelfs de beroemde Puy du Fou sluit zijn deuren. Het aroma van smeulende haarden glooit zachtjes over de dorpjes, en landelijke gehuchten wikkelen zich in een deken van gezelligheid.

Winteractiviteiten - Maar de Vendée blijft het hele jaar door het op één na zonnigste gebied in Frankrijk! Terwijl de herfst ontploft in een meerlagig kleurboek en vallende bladeren de glooiende heuvels in een winterse stilte hullen, valt het nu ook weer niet als een beer in een winterslaap! Verschillende van de meest interessante bestemmingen openen hun deuren ook nu voor speciale evenementen zoals Kerstmarkten, en een gemiddelde temperatuur van 8°C maken het gebied ook perfect voor allerlei buitenactiviteiten!

Abbeys & chateaux brengen 
de feestdagen tot leven

Onze favoriete locaties in de Vendée zijn het hele jaar door fantastisch om te bezoeken. En met hun kunstmarkten en demonstraties zijn de middeleeuwse herfstfestivals net nog een tikkeltje leuker. De toegang voor deze speciale evenementen is vaak gratis. De deelnemers brengen ook een heel unieke ervaring naar de bezoeker. Klik drie keer met je hielen en je waant je direct honderden jaren terug in de tijd! Deze evenementen bieden een unieke kans om eens pasteien en brood te proeven zoals ze in de middeleeuwen werden bereid.

Vanaf eind november en in december worden de oude ruïnes dan weer een prachtige achtergrond voor evenementen zoals kerstmarkten en kinderkoor concerten. Onze top suggesties zijn deze georganiseerd in Nieul-sur-L'Autise, Maillezais, en Chateau de Tiffauges. Onze lijstje van kerstmarkten in de Vendée groeit ook jaarlijks! En in La-Roche-sur-Yon wordt elk jaar een kerstshow met paarden georganiseerd.

Image
Image
Image
Image

Mountainbiken en wandelen

Een constante verrassing voor toeristen lijkt het feit dat de Vendée niet plat is! We al zoveel gehoord en gesproken met mensen hadden gehoopt op rustige fietstochtjes oven een vlak terrein, maar daarin teleurgesteld werden. De Vendée is alleen plat aan de kust. Naargelang je meer naar het westen rijd, zal het heuvelachtige landschap je volledig charmeren! Wandelen en mountainbiken zijn daarom ook een topactiviteit in de Vendée. Wielertoeristen, of mensen die graag met de rugzak het bos verkennen, zullen hier in hun element zijn. Parcours en wandelpaden zijn er verspreid over het gebied, maar veel ervan zijn terug te vinden in Pays de Fontenay en het bos de Mervent-Vouvant, het grootste hardhoutbos in Frankrijk.

Via parcours van gemakkelijk tot moeilijke niveaus, bereik je in de Vendée hoogtes en laagtes van om en bij de 300 meter! Meer informatie hier. Als je van minder extreme buiten-activiteiten geniet, staan het hele platteland, de Marais Poitevin of Marais Breton, en de prachtige natuurreservaten tot jullie beschikking voor mooie wandelingen.  Dus welkom in de Vendée het hele jaar door.

TIP: draag goede schoenen en neem water! Houd er rekening mee dat niet alle paden een lus maken, dus research voor vertrek. 

Image


De Stranden

We hadden in een ander artikel al vermeld dat de stranden even uitnodigend zijn om zomers te lezen als voor een verkwikkende winterwandeling. 160 km kustlijn staat tot je beschikking in de Vendée, evenals verschillende eilanden. De beroemde Causse du Gois Causeway naar het eiland Noirmoutier is een bezienswaardigheid op zichzelf.  Terwijl Ile d'Yeu, ong 100 km voor de kust, is in de winter moeilijker te bereiken is voor een dagtocht (vanwege een verminderd veerdienstschema), maar een romantisch weekend is misschien net wat je zoekt.

Les Sables d'Olonne is altijd een goede keuze voor een maaltijd met zicht op zee, bezienswaardigheden en om te gaan winkelen. Wat u ook wilt om de winterblues te verjagen of wat afwisseling te brengen in het winterse leven, schilderachtige dorpjes, kleine havens, winkels en frisse lucht verwachten je in de Vendée.

Image


City & Dag Trips

De Vendée is het gebied om even op runst te komen onderweg naar andere landen. Maar het is ook ideaal als een vertrekpunt om andere steden te gaan bezoeken. December brengt grote kerstmarkten met een mooie sfeer naar Nantes en Angers. Er is ook een ijsbaan in Nantes, maar meestal begint deze pas een paar dagen voor Kerstmis en gaat door tot in januari.

De meeste grotere steden bieden de typische winkelstraten, winkelcentra of winkelcentra, historische bezienswaardigheden, kunstmusea, natuurlijk restaurants voor een romantisch diner of een voorproefje van de wereldkeuken en soms ook opera. In willekeurige volgorde (omdat we van ze allemaal houden) zijn onze aanbevolen winter citytrips of dagtochten vanuit de Vendée: Poitiers, Angers, Nantes, Tours, Limoges, Niort, Bordeaux, Le Mans, St. Malo, Cognac.

Image
Image
Image
Image


Museums & aquarium

De wereldzeeën bezoeken kan in het Vendée Aquarium met zijn meer dan duizend soorten in zestig aquaria het hele jaar door. Een Halloween-evenement wordt georganiseerd in oktober. Het aquarium heeft ook speciale workshops. Groepen zijn beperkt, maar je kan reserveringen maken op hun website. Dit is een geweldig uitje voor gelijk welke leeftijd en op elk moment van het jaar, maar vooral leuk om je zintuigen met kleur te vullen tijdens de koudere wintermaanden! Maar met een beetje onderzoek en een auto uitgerust met GPS, is het gemakkelijk genoeg om musea te vinden die ook in de winter open zijn!

Er zijn twee prachtige Clemenceau-musea te bezoeken, Maison de Clemenceau in Saint-Vincent-sur-Jard en Mouilleron-en-Pareds. Tip: Musée Clemenceau-de Lattre in Mouilleron biedt gratis toegang op de eerste zondag van de maand! Kom meer te weten over de Vendée-oorlogen in het kunst- en geschiedenismuseum in Cholet. Het Centre Minier de Faymoreau sluit zijn deuren van begin november tot begin februari, maar is de rest van het jaar geopend. Website

Image

En reden #6: BUDGET!

Vanaf eind september tot eind maart is het mogelijk om in de Vendée een vakantiehuis of gîte te vinden tegen verlaagde tarieven, vaak inclusief hout, elektriciteit, water en internet. Uit eten gaan kan zo duur zijn als je wilt, maar een typisch "gewoon" 2 of 3-gangen restaurantmenu kost tussen de 10 en 15 euro per persoon. B & B's bieden soms familiekamers met mooi ingerichte kitchenettes waar je zelf iets kan koken.

Zelfs in de herfst en winter biedt de Vendée sightseeing, wandelen of mountainbiken in een groen landschap, uitgestrekte bossen en 160 km aan prachtige stranden. Bezoek ook musea, vogelhabitats en kerstmarkten. En als geen van deze dingen je ding is, is het gebied een oase van rust waar het net zo geweldig is om een goed boek te lezen bij een warme open haard! Wat u ook nodig heeft om uw winterbatterijen op te laden, laat de Vendée u verrassen!

Share this Post